• Ana Sayfa > Etkinlikler > Almanya – Hollanda Teknik Gezisi 22 – 27 Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Almanya – Hollanda Teknik Gezisi 22 – 27 Ocak 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Trakya Verimlilik Platformu, Avrupa’daki verimlilik alanında örnek gösterilen üretim tesislerini paydaşlarıyla birlikte ziyaret ederek en iyi uygulamaları ve verimlilik yatırımlarını konunun uzmanlarından dinledi.

Proje Teknik Destek Ekibi ve Trakya Verimlilik Platformu Paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen gezide Almanya ve Hollanda’da 5 farklı şehirde (Stuttgart, Lünen, Hürth, Delft ve Amsterdam) toplam 7 farklı tesis yerinde ziyaret edildi ve yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirildi. Program kapsamında başta otomotiv ve kimya üretim sanayi olmak üzere iklim değişikliğine uyum sağlamak adına sürdürülebilir yaşam çözümleri üretmeyi hedefleyen araştırma merkezlerinin yanı sıra üniversitelerin inovasyon ve deney merkezleri gezildi. Bu merkezlerdeki yetkililerden söz konusu süreçlerle ilgili detaylı bilgiler alındı, yürüttükleri uygulamalara dair sorular yöneltildi.

Trakya Bölgesi’nde bulunan üretim tesisleri ve organize sanayi bölgeleri için örnek oluşturabilecek geri kazanım girişimlerini ve süreç verimliliği uygulamalarını değerlendirme imkânı bulan Platform paydaşları, aynı zamanda üniversite-öğrenci ve sanayi işbirliklerinin sürdürülebilir bir geleceğe etkisini konunun uzmanlarından dinledi.

Program kapsamında ziyaret edilen tesisler;

  • Alman Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi:
  • Sindelfingen'deki Mercedes-Benz Üretim Fabrikası:
  • Remondis Lippe Malzeme Geri Kazanım Tesisi
  • Hürth’teki Kimyasal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi:
  • Delft Teknik Üniversitesi’nde yer alan Yeşil Köy Projesi:
  • Delft Teknik Üniversitesi’nde yer alan Dream Hall İnnovasyon Laboratuvarı
  • Schoonschip Amsterdam Sürdürülebilir Yüzen Şehir Projesi

Ziyaretler süresince edinilen izlenimler;

Alman Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (DLR)

Havacılık, uzay, enerji, ulaşım, güvenlik, dijitalleşme sektörleri için çözüm üretmek ve sürdürülebilir bir gelecek için teknolojiler geliştirmek üzere 10 bin uzmanı ve teknik personeliyle çalışmalar yürüten Alman Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (DLR); yalnızca hidrojen veya biyogaz kaynaklı hidrojenle zenginleştirilmiş yakıtlar kullanan sistemler üzerine odaklanıyor. Aynı zamanda bünyesinde yer alan Enerji Sistem Entegrasyonu departmanında, yenilikçi enerji depolama ve enerji dönüştürme sistemleri ile mühendislik süreçlerinin geliştirilmesi ve analizi ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyor.

DLR ziyareti; Trakya sanayisi adına, bölgedeki araştırma merkezleri ile sanayi işbirliğinin nasıl kurulabileceğini gösteren güzel bir örnek olmuştur.


Mercedes-Benz Üretim Fabrikası

Sindelfingen'de ziyaret edilen Mercedes-Benz fabrika binası, %100 geri dönüştürülmüş beton kullanılarak inşa edilmiş ve çatısı binanın enerji ihtiyacının %30'unu karşılayan fotovoltaik hücrelerle tamamen kaplanmış. Bu da, Mercedes-Benz'in sürdürülebilir bir üretim stratejisine bağlılığını kanıtlıyor. Üretim hatları “just in time” ve “just in sequence” (“tam zamanında” ve “tam sırasında”) stratejisine göre tasarlanmış.

Mercedes-Benz fabrika ziyareti; Trakya bölgesindeki işletmeler için örnek oluşturabilecek tam zamanında üretim uygulamalarını deneyimlemek adına oldukça verimli bir ziyaret olmuştur. Trakya’daki KOBİ’leri de modern üretime geçmeleri anlamında teşvik edebilir.


Remondis Lippe Malzeme Geri Kazanım Tesisi

Remondis Lippe Malzeme Geri Kazanım Tesisi; geri kazanılabilecek ham madde miktarını artırmak için yeni süreçler geliştirmeyi ve bu sayede gezegenin doğal kaynaklarını korumayı, endüstriyel işletmeleri ve ekonomiyi daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda Remondis, boya ve inşaat malzemeleri gibi çevre dostu endüstriyel ürünlerde yüksek kaliteli geri kazanılmış ham madde ürünler üretiyor. Bu tesiste; her yıl 1,6 milyon ton atık işleniyor ve bunun 1 milyon tonu yararlı ham maddelere dönüştürülüyor. Günümüzde Yeşil Mutabakat, Paris Anlaşması vb. anlaşmaların uyum süreci, imalat sanayinin döngüsel ekonomiye geçişe hazırlanmasını zorunlu hale getiriyor.

Gerçekleştirilen bu ziyaret; atık ayırma ve geri dönüşüm konusunda sınırlı bir kapasiteye sahip olan ancak geniş bir sektör yelpazesinde üretim yapan Trakya Bölgesi’nde, buradakine benzer çok odaklı ve büyük ölçekli bir geri dönüşüm tesisi için güzel bir örnek oluşturmuş ve kapsamlı bir fizibilite çalışması yapılabileceği fikrini ortaya koymuştur.

 


Kimyasal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Almanya’nın en eski (125 yıllık) kimya organize sanayi bölgelerinden biri olan Hürth'teki Chemiepark Knapsack,  kimya ihtisas OSB içindeki dört üretici şirketin ortak girişimi olarak kurulmuştur. Şirketin ana faaliyet konusu; OSB içerisindeki altyapının bakımı, lojistik hizmetleri, kümenin güvenliği, organizasyonu ve sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik hizmetler sunmak. Aynı zamanda cirosunun %75'ini OSB dışındaki diğer firmalara verdiği teknik ve hukuksal danışmanlık hizmetleri ile sağlıyor.

Bu ziyaret sırasında, katılımcılar iyi tasarlanmış ve kendi kendini idame ettirebilen bir Kimya Organize Sanayi Bölgesini gezmenin yanı sıra kimya alanında bir kümelenme örneğini de deneyimlemiş oldular.

 


Geziden Fotoğraflar

 

Press ESC to close